Промени в Световната антидопингова агенция


Промени в Световната антидопингова агенция

Управлението на Световната антидопингова агенция (УАДА) ще бъде реформирано, след като Учредителният съвет на централата одобри плана на работна група за създаване на по-прозрачна и независима система.

 

Предложените промени са свързани с предоставянето на по-големи права в управлението на глобалния антидопингов регулатор на спортисти и национални антидопингови агенции.

 

По-специално, към УАДА ще започне работа съвет от спортисти, който ще включва 20 души. Тя ще бъде сформирана от три групи: представители на комисиите на спортистите на международните олимпийски и параолимпийски комитети, представители на комисиите на спортистите на международните федерации, а друга група ще бъде сформирана по предложения на специален панел.

 

Учредителният съвет на УАДА ще бъде разширен, за да включва двама представители от Съвета на атлетите на УАДА и двама представители на национални антидопингови организации. Решенията ще се приемат с мнозинство от 2/3. По този начин размерът на Съвета на учредителите ще се увеличи до 42. Съветът на учредителите е върховният управителен орган на УАДА, който се формира еднакъв брой представители на спортното движение и държавните агенции.

 

Съставът на изпълнителния комитет на УАДА също ще се промени. Той ще включва председателят на Съвета на атлетите на агенцията и един независим представител, чиято кандидатура ще бъде одобрена от представители на спортното движение и държавните агенции. Предложенията за реформи трябва да бъдат изготвени до май 2022 година.

 

Наскоро УАДА беше критикувана от редица спортни организации и от САЩ, че не иска да реформира системата за управление. Поради тази причина Вашингтон тази година отказа да изплати изцяло годишните вноски към организацията.


 

---


Последни новини
Обявиха кои руснаци ще могат да се състезават през 2022 г.
58 федерации искат държавно финансово
Мирела Демирева получи наградата си за Атлет на България за 2021 г.
Пълни резултати от турнир Академик
Миткова и Енев №1 на турнир Академик
Уикенд на турнирите Академик
Забраниха носенето на забрадки на състезания във Франция
Мирчева откри сезона с маратон в Хюстън
Академик и Радуканови излъчиха първите шампиони за 2022 г.
Ивет Горанова подарява 300 карти за фитнес и спа