Коу за атлетките с високо ниво на тестостерон: Разпоредбите ни ще останат в сила


Коу за атлетките с високо ниво на тестостерон: Разпоредбите ни ще останат в сила

Световната атлетика ще се придържа към собствените си “зрели“ разпоредби относно интерсексуалните и транссексуалните спортисти, каза президентът Себастиан Коу, след като олимпийските ръководители не успяха да постигнат единна позиция и прехвърлиха отговорността на отделните федерации.

 

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви във вторник, че няма да определя критерии за състезание за интерсексуални и транссексуални хора, вместо това ще поиска от ръководните федерации на отделните спортове да действат както намерят за добре.

 

МОК се бори да установи единна позиция след двегодишна консултация с повече от 250 участници.

 

“Прочетох рамковия документ“, каза Коу в края на двудневния Световен конгрес по лека атлетика. "Това е много в съответствие с всичко, в което вярваме много силно: принципът на честната игра, отворената конкуренция."

 

Световната атлетика въведе противоречиви правила, регулиращи нивата на тестостерон. На атлетки като Франсин Нионсаба от Бурунди и южноафриканката Кастер Семеня, които имат необичайно високи нива на тестостерон, което им дава допълнителна сила, е забранено да се състезават в дисциплините  между 400 метра и една миля, освен ако не се подложат на лечение за намаляване на нивата.

 

“Нашите разпоредби ще останат в сила. Много е важно да следваме изследванията, които сме направили. Имаме работа, която датира от близо 10 години. Основният принцип тук е за справедливост и включване, а самите разпоредби бяха потвърдени от Арбитражния спортен съд“, допълни Коу.

 

Sportal.bg


 

---


Последни новини
Завръщането на ГАЗ в България
Промени в Световната антидопингова агенция
Отиде си голям хокеист на България и спортен журналист
Новият СПРИНТ дойде с 204 стр. и написан от 22-а автори
Карамаринов вече е почетен председател на АБАФ, Пламен Кръстев е новият член борда
Коу и Карамаринов откриха нов атлетически комплекс в Белград
Тентоглу и Шпанович-Вулета са Атлети №1 на Балканите
Диамантената лига се завръща към класиката
Треньор получи доживотна забрана за масажи и сексуална злоупотреба
Черният петък в SportForMe.com вече дойде