Оскар Писториус излиза от затвора предсрочно


Оскар Писториус излиза от затвора предсрочно

Оскар Писториус “има право на условно предсрочно освобождаване“, след като излежа само шест години от 12-годишна присъда за убийството на приятелката си Рива Стинкамп, съобщи "Дейли мейл". 


Лекоатлетът простреля Рива четири пъти през вратата на банята си през 2013 г. Признат за виновен за непредумишлено убийство през 2014 г., той вече може да се срещне с родителите си в процеса на условно освобождаване в Южна Африка, преди да бъде освободен.


Той твърдеше, че е сбъркал 29-годишната манекенка с крадец, но бе признат за виновен за непредумишлено убийство и осъден на пет години затвор.


Присъдата беше увеличена през 2015 г. на 13 години и пет месеца, след като той беше признат за виновен в убийство след обжалване.


Отделът за поправителни служби на Южна Африка заяви в изявление, че организира среща между родителите на Рива и Писториус като част от процеса на “възстановителното правосъдие“. В изявлението се казва, че нарушителят „трябва да признае и да поеме отговорност за действията си“ и че и двете страни трябва да имат възможност „да се помирят или да се извинят“. Говорителят на поправителните служби Сингабахо Нксумало каза, че екипът „все още не е взел решение“ за възможно условно освобождаване.


Адвокатът на родителите на Стеенкамп Джун и Бари каза за националния телевизионен оператор SABC, че те „желаят да участват в диалога жертва-нарушител“. Майката на Рива Джун винаги е казвала, че е простила на Оскар, но това не означава, че той не трябва да плаща за това, което е направил.


Родителите на Рива винаги са били убедени, че тя е убита. Двойката каза пред телевизионен канал, че вярват, че Рива е стегнала багажа си и е казала на Писториус, че го напуска вечерта на смъртта си и че той я е убил.


Писториус беше първият човек с двойна ампутация, който се състезава на Олимпийските игри, участвайки в Лондон през 2012 г., превръщайки се в модел за подражание за хората с увреждания по целия свят.

 

“Труд”


 

---


Последни новини
Завръщането на ГАЗ в България
Промени в Световната антидопингова агенция
Отиде си голям хокеист на България и спортен журналист
Новият СПРИНТ дойде с 204 стр. и написан от 22-а автори
Карамаринов вече е почетен председател на АБАФ, Пламен Кръстев е новият член борда
Коу и Карамаринов откриха нов атлетически комплекс в Белград
Тентоглу и Шпанович-Вулета са Атлети №1 на Балканите
Диамантената лига се завръща към класиката
Треньор получи доживотна забрана за масажи и сексуална злоупотреба
Коу за атлетките с високо ниво на тестостерон: Разпоредбите ни ще останат в сила