Карамаринов беше избран за президент на Европейската атлетика


Карамаринов беше избран за президент на Европейската атлетика

Българската лека атлетика получи днес поредното си огромно признание. Президентът на Българската федерация Лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов беше избран за президент на Европейската атлетика (ЕА).

 

С това той стана първият представител на Източна Европа, който заема този престижен пост. Заседанието на 27-ия конгрес на ЕА, най-висшият форум на европейската атлетика, се провежда в хотел „Роял Савой“ в Лозана (Швейц).

 

„Благодаря за подкрепата и доверието, което ми гласувате. Въпреки че нямах конкуренция в днешните избори, не приемам тази подкрепа и доверие за даденост. За мен е огромна чест да бъда избран за президент и да продължа да служа на Европейската атлетика. Ще се стремя да направя всичко възможно, за да оправдая вашата подкрепа и доверие“, каза Добромир Карамаринов в речта си след избора.

 

През 2015 г. Добромир Карамаринов беше избран за първи вицепрезидент на ЕА с огромно мнозинство, след като преди това в продължение на два мандата беше член на Съвета на Европейската атлетика. Той е президент на БФЛА от 2004 г. От 2010 г. досега е начело на Асоциацията на балканските атлетически федерации. За това време Добромир Карамаринов превърна организацията в успешна и престижна спортна структура, която надхвърли границите на Балканския полуостров като вече в нея членуват 21 формации. През 2019 г., конгресът на Международната федерация по лека атлетика в Доха, Катар, избра президента на българската федерация за член на Съвета.

 

Добромир Карамаринов е шестият президент на ЕА в историята на организацията - след Адриан Паулен (1969-1976), Артур Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Хансйорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020). От март 2020 г. президентът на българската федерация бе изпълняващ длъжността президент на ЕА след кончината на Свен Арне Хансен.

 

По време на конгреса на ЕА днес Жан Грасия (Фр) бе предпочетен от делегатите за вицепрезидент пред Ерих Тайгамаги (Ест). Той ще работи заедно с Чери Алекзандър (Вбр) и Либор Върхиняк (Чех). Юрген Кеслинг (Гер) и Хенрик Олшевски (Пол) заемат двете свободни места в Съвета на ЕА.


 

---


Последни новини
Тренировки в капана на технологиите
Бизнесменът Румен Димитров, който управлява 5 басейна в София, говори в Студио СПРИНТ
10-теголмайстори в международния футбол според Сеза
Таланти от Видин и Пловдив са №1 в младежката атлетика
Добромир Карамаринов награди Атлет №1 на Европа за 2021 година
Да мислиш като победител: умствената нагласа в спорта
Арестуваха съпруга на убитата бегачка
Намериха мъртва елитна атлетка
Кенийци спечелиха най-стария маратон в света
Марк Слалов тренира във Финландия