Лека атлетика

Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни


Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни

Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ започват да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза.

Само за няколко дни в Асеновград събраха над 300 000 лева от дарителска кампания. Пред сп. „Икономист“ кметът на града Христо Грудев разказа как е започнала инициативата.

„Идеята се роди от времето, в което се намираме. Човечеството като цяло трябва да реагира – Европа, държавата, областта и нашата община. Решихме, че по-добре да предприемем тази инициатива, вместо да чакаме и да разчитаме на някаква помощ. Искахме да вземем нещата в ръце и да направим това, което е необходимо за нашата община. След разговор с управителя на болницата разбрахме какви са им нуждите и предприехме тази дарителска кампания, за да може да подпомогнем болницата и тя да бъде обзаведена с необходимата апаратура“, заяви Грудев.

Общината също оказва финансова помощ на лечебното заведение. „С решение на Общинския съвет преведохме 290 000 лева на болницата за строителството на едно крило, което повече от 20 години е част от болницата, но не е завършено. То е със самостоятелен вход, като целта бе да се изградят 12 стаи с по две легла за болни от коронавирус и интензивен сектор, с помещения за лекарите и медицинските сестри, с манипулационна. Вече преведохме парите“, обясни градоначалникът.

Той благодари и на всички, включили се в кампанията:„Много съм радостен и доволен, че съгражданите ни се отзоваха. За кратко време събрахме значителна сума  - 322 675 лева имаме до момента. Това е много добре, ще помогне този сектор в болницата да бъде обзаведен. Той после ще остане и ще го ползват и други болни. Благодарни сме на всички хора, които се отзоваха. Тази сума е само като финансово изражение. Има наши съграждани, физически и юридически лица, които помогнаха с материали - един със спирт, друг с ръкавици, трети с маски и т.н. Който с каквото може помага болницата да се оборудва и да посрещнем този проблем, който предстои. Разчитаме и на помощ от държавата, но най-добре е ние да се подготвим.“

„В момента в Общината нямаме човек с коронавирус, но знаем, че това няма да ни подмине и правим всичко възможно, за да се подготвим за тази ситуация, която ни предстои“, допълни кметът.

Христо Грудев също дари заплатата си за каузата. „Личният пример винаги е важен, но моята заплата е несъизмерима с това, което получихме като дарения. Имаме такива по 100 000 лв, по 50 000 лв., някои хора участваха и с по 20 лв. Адмирации за всички, кой колкото е имал е дал от сърце. Това е огромно доверие към нас и ще направим всичко възможно да го оправдаем“, завърши той.

 

Мария Маринова


Последни новини
Японски епидемиолог е песимист за Олимпийските игри догодина
Михамбо ще тренира при Карл Люис
Имаме нужда от вашата подкрепа
Арена Бургас готова през декември
Последното интервю на Цено Ценов
Новогодишният пробег в Правец влиза в Балканския календар
Един от колосите на хвърлянето на чук с кръгла годишнина
Откриват изложба Спортът в София през годините
Отмениха Бостънския маратон за първи път в историята му
Лишиха варненски атлети от часовете им за тренировка