Лека атлетика

Спортът и пандемията: Загуби за милиарди


Спортът и пандемията: Загуби за милиарди

Глобалната икономическа криза заради пандемията ще нанесе внушителни финансови поражения на спорта, пише авторитетният испански вестник "Марка".

 

Само загубите след отлагането на олимпийските игри в Токио с година могат да надвишат 10 млрд. евро. Те представляват организационни разходи, пропуснати постъпления от спонсорски договори, телевизионни права, билети за най-големия спортен форум и туризъм в японската столица, която заради Игрите се очакваше да посетят около половин милион души

 

Тежък удар ще понесе и футболът, ако сезонът не бъде довършен. Най-големи биха били загубите за английската Висша лига - над 1.2 млрд. евро. Английската футболна асоциация обаче ще положи всички усилия кампанията да приключи на 30 юни. Вариант е дори изиграване на останалите двубои без публика и на неутрален терен, с идеята всяка една среща да се излъчва на живо. На второ място е испанската Ла Лига, която може да загуби повече от 900 млн. евро

 

Анализ на "Форбс" показва стряскащи цифри и за американския спорт. Заради пандемията той ще загуби поне 5 млрд. долара, а тази сума може да се удвои, ако спортът в САЩ не се завърне до юли. Дотогава суперзвездата на NBA и "Лос Анджелис Лейкърс" Леброн Джеймс, например, губи по 366,315 долара на неизигран мач от най-силното баскетболно първенство в света.

 

Най-засегнат от спиране на сезона би бил бейзболният шампионат на Щатите (NBA), чиито прогнозни загуби надхвърлят 2 млрд. долара. Пораженията за шампионата по американски футбол (NFL) възлизат на 1.2 млрд. долара, за хокейния (NHL) – 986 млрд., а за баскетболната NBA - 916 млрд.

 

Именно местните първенства и турнири в отделните спортове ще усетят най-силно финансовата криза, тъй като имат свои договори и няма да могат да си върнат част от загубите в съда.


Последни новини
Японски епидемиолог е песимист за Олимпийските игри догодина
Михамбо ще тренира при Карл Люис
Имаме нужда от вашата подкрепа
Арена Бургас готова през декември
Последното интервю на Цено Ценов
Новогодишният пробег в Правец влиза в Балканския календар
Един от колосите на хвърлянето на чук с кръгла годишнина
Откриват изложба Спортът в София през годините
Отмениха Бостънския маратон за първи път в историята му
Лишиха варненски атлети от часовете им за тренировка