Доха – най-доброто първенство в историята, каза Коу


Доха – най-доброто първенство в историята, каза Коу

Президентът на ИААФ Себастиан Коу определи световното първенство в Доха (Кат) за най-доброто в историята като качество и дълбочина на представянето на атлетите от над 200 държави.

 

В десетте дни на шампионата в катарската столица бяха регистрирани шест рекорда на първенствата, 43 държави спечелиха медали и атлети от 68 страни регистрираха поне 1 точка, осигурена от място в осмицата, има 21 рекорда на континенти – двойно повече от Лондон 2017, както и 86 национални рекорда бяха подобрени.

 

„Това подчертава  глобалността на спорта ни, каза Коу. - За тези, които следят отблизо нашия спорт, знаят, че класираме нашите първенства на база представянето на спортистите. Така ние, спортистите и треньорите измерваме нашия успех. Атлети от целия свят направих най-доброто шоу в цялата история на световните първенства според ранглистата на резултатите, които се използват като обективна мярка за качеството на международните състезания. Тези постижения са невероятни, но заслугата трябва да се отбележи, че и на съоръженията и условията, осигурени от страната-домакин. Доха създаде условия на състезателната писта и тази за загряване, които са ненадминати. Гордеем се с факта, че достигаме до повече страни от всеки друг спорт. Погледнете само широчината и дълбочината - 43 държави в таблицата с медали и 86 национални рекорда. Искаме нашите спортисти да усетят различни култури и различни условия. Това е, което прави нашия спорт достъпен.“

 

“Нашата мечта започна през 1997 г., когато организирахме първото състезание на този стадион, заяви президентът на Катарската федерация по лека атлетика Дахлан Ал Хамад. - След това ние домакинствахме много турнири до 2000 г., когато взехме финала на Grand Prix. Продължаваме нашето пътуване от 2010 г., когато организирахме световното първенство в зала. Организираме и турнир от Диамантената лига, който е наистина добър. Радваме се, че успяхме да надградим. Тук има поколения, които са „гладни“ за такъв вид спортно събитие. Катар е нация с повече от 100 общности. Те успяха да празнуват със своите спортисти от цял свят."


Последни новини
Студио СПРИНТ №23: България-Латвия - мач, който трябва да бъде видян
МОК увери, че Олимпиадата няма да мърда от Токио
Асбел Кипроп се мести в ралито
Откриха реновираната зала в Плевен
Бебе в семейството на BGbasket.com
Нова шампионка и затвърждаващ титла шампион в многобоя
Електромобили без водач олимпйците в Токио
Китай отново започва да проверява за допинг
Рохас подобри световния рекорд в тройния скок - видео
Етиопка подобри световния рекорд в полумаратона